23 d’abril 2007

Dret a la informació

La pluralitat democràtica va consagrar la diversitat de mitjans i canals d'informació en el nostre país. El dret a la informació es va formular com un dels pilars bàsics de la societat plural, lliure i autoorganizada.

No obstant això, els mitjans de comunicació (públics i privats) no escapen als vents que corren en els temps moderns. Els periòdics i cadenes privades han sucumbit a la globalització i a la necessitat de 'integrar-se' en grans mass media, en grups multinacionals amb importants vinculacions amb els grans ressorts de poder. La informació al servei dels propis interessos, els periodistes i els mitjans de comunicació convertits en la pròpia notícia, el autobombo com notícia, la projecció de les figures mediàtiques com autèntics gurús, tot forma part de l'espectacle en el qual s'ha convertit aqueix dret a la informació, i que només troba vies de reconducció amb un paraulot inventat per ells mateixos: autorregulació de continguts.

Pitjors traces trobem si ens acostem als 'mitjans públics'. Aquests es converteixen en la veu de l'amo, el periodista ja no és només un mercader, és un simple i senzill altaveu de ressonància, els mitjans de comunicació 'a disposició' del poltronero, a manera d'absurds i gens convincents aparells de propaganda. Tots (els diners públics) al servei de la causa.

Davant aquesta vorágine predadora, internet apareix com la gran (i única?) alternativa, mentre google i els seus competidors no ho impedisquen. Els blogs, els xats, els fòrums, els vídeos penjats en la xarxa s'han convertit en autèntica i real alternativa per a informar-se 'de primera mà'. Ja no és necessari que ens ho conte un tercer -i sempre el mateix-. Recents tragèdies i desgràcies constaten com els canals d'internet serveixen millor informació 'fresca' que la que poden obtenir els periodistes, i fins i tot els periòdics remeten a aqueixes 'fonts' en Internet per a projectar la 'notícia' pels seus canals.

Perplex -i sorprès- em quede davant l'anunci de grans periòdics com El País, proposant-nos als lectors, converteix-te en periodista tu mateix, conta'ns la notícia de primera mà. Què està passant? És necessària encara la professió de periodista?